ايجاد روابط مثبت با فرزندان
والدين كار سختی بر عهده دارند. بزرگ كردن بچه ها هم سرگرم كننده و هم چالش برانگيز است. احتمالا در اين مسير نصيحت هاي بيشماري از پزشكان، افراد خانواده، دوستان و حتي غريبه ها می شنويد. اما هر پدر و مادر و هر كودكی منحصر به فرد است. حساس بودن و واكنش نشان دادن به نيازهای كودكتان می تواند به ايجاد روابط مثبت با فزرندان دوجانبه سالم كمك نمايد.
حساس بودن و واكنش نشان دادن به كودكانتان در همه حوزه هاي وظايف پدر و مادري مي تواند موثر باشد. اين بدان معنا است كه نيازهاي كودكتان را در لحظه شناحته و آنها را به شيوه اي موثر برطرف نماييد.
اين موضوع مخصوصا براي نوزادان و نوپايان حياتي است. وابستگي هاي شديد عاطفي اغلب در چند سال اول زندگي در نتيجه حساسيت و واكنش به موقع والدين شكل مي گيرد. براي مثال با عشق در آغوش كشيدن كودك و پاسخ دادن به گريه هاي آنها مي تواند روابط قوي عاطفي ايجاد نمايد.
ايجاد روابط عاطفی مثبت با فزرندان
وابستگی های شديد عاطفی به كودكان كمك مي كند چگونگی كنترل احساسات و رفتارهاي خود را آموخته و حس اعتماد به نفس را در آنان بالا مي برد. آنها مي توانند يك اساس و پايه ايمن ايجاد كرده و بر همان مبنا جستجو كرده، بياموزند و با ديگران ارتباط برقرار نمايند.
كارشناسان اين نوع وابستگی شديد بين كودك و والدينشان را وابستگی ايمن مي نامند. كودكانی كه وابستگی ايمن به والدين خود دارند بهتر مي توانند با چالشهايی نظير فقر، بی ثباتی خانوادگي، استرسهای والدين و افسردگی مقابله نمايند.
در تحقيقي نشان داده شده است كه در كشورهاي پيشرفته نظير آمريكا از هر ۱۰ كودك فقط ۶ كودك وابستگي ايمن را كسب كرده است. اين ۴ كودك از ۱۰ كودك كه فاقد چنين وابستگي هستند در زمان ناراحتي از والدين خود دوری می كنند و اگر بيشتر تحت فشار قرار گيرند در برابر آنها مقاومت مي نمايند. تحقيقات نشان مي دهند كه چنين كودكانی بيشتر مستعد مشكلات رفتاری جدی هستند. محققان در حال آزمايش برنامه های مختلفی برای كمك به والدين در ايجاد رفتارهايی كه سبب ايجاد وابستگی ايمن و روابط مثبت با فزرندان ميشوند هستند.
در دسترس باشيد
زندگی مدرن پر از چيزهايی است كه مي تواند بر حساسيت و واكنش پذيري شما نسبت به نيازهای كودكانتان تاثير بگذارد و باعث روابط مثبت با فزرندان شود . اينها عبارتند از رقابت بين اولويتها، اضافه كاری، بي خوابی و بسياری از چيزهای ديگر نظير ابزارهای تلفن های همراه. برخي از متخصصان نگران تاثيراتي هستند كه اين والدين كم توجه مي توانند بر وابستگی های عاطفی و رشد توانايی كلامی، تقابلات اجتماعی و ايمنی كودكانشان بگذارند.
اگر والدين هميشه در دسترس نباشند كودكان دچار استرس شده و احساس رنجش، ناديده گرفته شدن و پذيرفته نشدن مي كنند. ممكن است عواطف خود را به گونه های ناهنجار نشان داده و احساس تنهايی نمايند. آنها حتی ممكن است تلاش و رقابت برای جلب توجه والدين خود را متوقف ساخته و شروع به سست كردن روابط خود با آنها نمايند.
درست است در زمان اوقات تلخی، بحثها و مجادله ها و ديگر چالشها واكنش درست نشان دادن به كودكان كار سختی است. اگر واكنش والدين در چنين زمانهايی پرخاشگري و كج خلقی باشد كودكان رفتارهای آنها را تقليد مي كنند و اين چرخه منفی هر روز با شدت بيشتری ادامه می يابد.
تنظیم رفتار های فرزندان
كودكان از سن سه سالگی شروع به تنظيم احساسات و رفتارهاي خود مي كنند. تا قبل از آن برای تنظيم رفتارهايشان بيشتر نيازمند شما بودند كه مثلا آنها را آرام كنيد و يا در آنها هيجان ايجاد كنيد. آنها به شما نگاه مي كنند تا بيينند چه كاري انجام مي دهيد و از چيزهايي كه در مورد آنها صحبت مي كنيد فهرست برداري مي كنند. والدين بايد بتوانند تنظيم كننده های خوبی باشند. شما نه تنها بايد بتوانند احساسات خود را در لحظه كنترل كنيد بلكه به كودكان خود نيز نحوه مديريت رفتارها و احساساتشان را بياموزيد.
وقتي كودك بهتر توانست احساسات و رفتارهايش را كنترل كند بعد از آن كمك به آنها در يادگيري مهارتهاي انطباقي مثل حل مشكل فعالانه بسيار اهميت دارد. چنين مهارتهايي مي تواند در كنترل مشكلاتي كه پيش رويشان قرار مي گيرد ايجاد اعتماد به نفس نمايد.
ما به عنوان والدين حداكثر سعی خود را مي كنيم تا فرزندانمان چيزهای بد را تجربه نكنند. اما اگر هميشه شما محافظ آنها باشيد و آنها در شرايطی قرار نگيرند كه بتوانند با مشكلات و شرايط نابسامان برخورد نمايند در اين صورت نمی توانند مهارتهای انطباقی سالمی را در خود ايجاد نمايند.
پيشنهاد ميشود به كودكانتان اجازه دهيد تجربه هاي بيشتري از اين دست داشته باشند و سپس به آنها كمك كنيد نحوه حل مشكلی را كه برايشان ايجاد شده را بياموزند. در مورد موقعيتي كه در آن قرار دارند و احساساتشان با هم صحبت كنيد. و سپس سعی كنيد با همكاري خودشان راه حلهايی برای اجرا بيابيد.
برآوردن نيازها و تاثیر آن در روابط مثبت با فزرندان
با رشد كودك، بايد به خاطر داشته باشيد كه برآوردن نيازهايشان به اين معنا نيست كه هر آنچه مي خواهند در اختيارشان قرار دهيد. اين دو چيز بسيار متفاوت هستند. دقيقا در نظر داشته باشيد كه در لحظه چه اتفاقاتي دارد براي كودكتان مي افتد. اين يك مهارت بسيار مهم است و نتايج فوق العاده اي بر روي بچه مي تواند داشته باشد.
در نظر داشته باشيد كه كودك الان در چه برهه اي از زندگي خود قرار دارد و در اين لحظه به چه مهارتهايي نياز دارد. شايد آنها براي مديريت عواطف، يادگيري نحوه برخورد در يك شرايط خاص، فكر كردن در حين انجام يك وظيفه جديد و يا ارتباط برقرار كردن با دوستانشان نياز به كمك داشته باشند.
شما بايد بتوانيد اعتماد به نفس كودك را حفظ نماييد. نبايد انتظارات شما از آنها نه آن قدر بالا باشد كه نتوانند از عهده آن برآيند و نه آن قدر پايين باشد كه براي رسيدن به آن نيازي به تلاش كردن نداشته باشند. يك راه ديگر براي افزايش اعتماد به نفس فرزاندانتان در ضمن تقويت روابط اين است كه مديريت و رهبري برخي از كارها را به آنها بسپاريد.
ایجاد حس رهبری در فرزندتان
اگر فرزندتان خيلی حس مديريت و رهبری ندارد زماني را صرف او كنيد تا مثلا مديريت يك بازی را در دست بگيرد. كودك براي بار بعد انتظار اين موقعيت را مي كشد و آن را دوست خواهد داشت و واقعا سبب بهبود روابط با كودك ميشود.
هيچ گاه برای ايجاد روابط سالم تر و مثبت تر با كودك دير نيست حتي اگر در حال حاضر رابطه دچار مشكل و استرس زا شده باشد. مهم تر از همه اين كه مطمئن شويد كودك می داند كه دوستش داريد و در كنارش قرار داريد. برای كودكان بزرگتر بگذاريد بفهمند كه شما براي ايجاد روابط قوی تر با آنها و كمك براي موفقيتشان تعهد داريد.
با حساس بودن و واكنش نشان دادن به موقع به نيازهاي كودكانتان مي تواند آنها را در مسير درست قرار داده به آنها كنترل عواطفشان را بياموزيد، احتمال رفتارهاي پرخطر را در آنها كاهش داده و روابط پدر و مادري و فرزندي گرم و دوست داشتني را ايجاد نماييد.
نكاتي براي ايجاد ارتباط با كودكانتان
- رفتارهاي خوب را به كودكانتان نشان دهيد و در ازاي انجام اين رفتارها از آنها تعرف و تمجيد نماييد.
- در خانه كارهاي معنادار را بر عهده كودكان قرار دهيد و بعد از آن واكنش مثبت داشته باشيد. هميشه كاملا انتقادي نباشيد در عوض به آنها كمك كنيد در هر زمان يك گام در مهارت خود پيشرفت نمايند.
- از لحن صدا، حركات و كلمات كودكانه در زمان ارائه دستور و درخواست استفاده نماييد.
- هر روز زماني را براي ايجاد روابط گرم، دوستانه و عاشقانه با كودكان خود صرف كنيد. به دنبال فرصتهايي براي دور هم بودن به عنوان يك خانواده باشيد مثل پياده روي بعد از شام و يا كتاب خواندن با يكديگر.
- براي حل مشكلات در خانه و يا مدرسه از آنها نيز نظر بخواهيد.
- براي استفاده از موبايل و يا چيزهاي ديگري كه حواستان را به خود مشغول و شما را از كودكان غافل مي كند براي خود قوانيني تعيين نماييد. براي مثال، تلفن همراه خود را بعد از خوابيدن كودكان چك كنيد.
- در مورد نگراني ها، اهداف و ايده هاي كودكتان از او سوال كنيد.
- در فعاليتهايي كه كودكتان از آنها لذت مي برد شركت نماييد. به آنها كمك كرده و در رخدادها، بازيها، فعاليتها و عمكلردهاي مربوط به آنها حضور داشته باشيد.
همچنین بخوانید: مشكلات مهم همراه با چاقی كودكان