چگونه مسمومیت غذایی را در خانه مدیریت کنیم
در حالی که علائم مسمومیت غذایی نسبتاً به سرعت فروکش میکنند، اما میتوانند ناخوشایند باشند و مانع از انجام فعالیتهای روزمره تان شود. در زیر نکاتی برای مدیریت مسمومیت غذایی در خانه و چگونگی پیشگیری از ابتلای دوباره به آن در آینده آورده شده است.
مسمومیت غذایی چیست؟
مسمومیت غذایی به خاطر خوردن چیزی که به میکروبها یا مواد سمی آلوده باشد ایجاد میشود. میکروب های زیادی می توانند مسمومیت غذایی ایجاد کنند از جمله باکتریها، انگلها و ویروسها.
چگونه به مسمومیت غذایی مبتلا میشوید؟
غذاهای بسیاری می توانند سبب مسمومیت غذایی شوند. اغلب خوردن غذاهای تاریخ مصرف گذشته و یا آلوده سبب مسمومیت میشوند.
دیگر دلایل ابتلا به مسمومیت غذایی عبارتند از:
- خوردن غذاهایی که به خوبی یا بر اساس دستور ارائه شده پخته نشده اند مثل پوست تاره و نپخته.
- خوردن غذایی که برای مدت طولانی در یخچال مانده باشد
- زمانی که شخصی که غذا را درست کرده خود بیمار بوده و میکروبهای در غذا منتشر شده است
- زمانی که فردی که غذا را آماده کرده است اول دستهایش را نشسته باشد
- غذایی که چندین بار بر خلاف توصیه ارائه شده گرم شده باشد.
- غذایی که بر خلاف توصیه در یخچال و یا فریزر گذاشته شده باشد.
- غذایی که به درستی بسته بندی نشده باشد
چندین باکتری مختلف می توانند عامل مسمومیت غذایی باشند . کامپیلوباکتر بسیار رایج ا ست. سالمونلا و اشرشیا کولی نیز هستند. ویروسهایی نظیر نوروویروس نیز می توانند غذاها را آلوده نمایند.
علائم مسمومیت غذایی چیست؟
علائم مسمومیت غذایی عبارتند از:
- استفراغ
- حالت تهوع
- تب
- اسهال
- دل درد
- بدن درد
- لرز
- خستگی
چگونه می توان مسمومیت غذایی را در خانه درمان کرد؟
- آب بسیار مصرف کنید تا مانع از خشک شدن بدن شوید- عمدتاً آب باشد، از نوشیدن الکل، قهوه و نوشابه اجتناب کنید.
- از تماس با دیگران اجتناب کنید تا مانع از انتقال بیماری شوید.
- بعد از آخرین دوره اسهال یا استفراغ تا ۴۸ ساعت به سر کار یا مدرسه نروید.
- حداقل دو روز صبر کنید و اگر دیگر هیچ علائمی نداشتید معاشرت خود را آغاز کنید.
- برای مدیریت علائم با یک داروساز مشورت کنید.
- زمانی که دچار مسمومیت غذایی میشوید باید تا حد ممکن استراحت کنید و حتی اگر اشتها ندارید سعی کنید غذا را در وعده های کوچک و سبک میل کنید. غذاهای ساده مثل تست ساده یا کراکر خوب هستند.
بیشتر بخوانید: بهترین راهکار عملی ترک عادات بد و ایجاد عادات سالم
مسمومیت غذایی تا چه زمانی باقی می ماند؟
اگر دچار مسمومیت غذایی شده باشید مدت کوتاهی بعد از خوردن شاید چند ساعت بعد احساس ناخوشی می کنید. با این وجود، علائم ممکن است با تاخیر چند روز یا حتی چند هفته بعد بروز نماید.
استفراغ عموما تنها یک تا دو روز و فقط گاهی بیشتر به طول می انجامد. در مورد اسهال تا چند روز ادامه دارد. علائم مسمومیت غذایی معمولا در عرض چند روز از بین می روند.
آیا برای مسمومیت غذایی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم برای بیش از یک هفته باقی ماند ثابت شده است داروهایی که بدون نیاز به نسخه فروخته می شوند اثربخش نیستند و نیاز به دارو با تجویز پزشک دارید.
اگر بعد از یک هفته نتوانستید مایعات را به صورت معمول بنوشید، نتوانستید علائم اسهال یا استفراغ را کنترل کنید، تب یا علائمی نظیر اسهال خونی داشتید حتما باید با یک پزشک عمومی مشورت کنید.
این علائم پایدار شاید نشانه ای از یک عفونت باشند که نیاز به درمان دارد.
اگر حجم ادرارتان روز به روز کمتر شد و یا نمی تواند اصلاً مایعات را به صورت دهانی بنوشید باز هم نیاز به مراجعه به پزشک دارید. در این موارد باید به نزدیکترین بیمارستان مراجعه نمایید.
اگر زن باردار و یا سالخورده هستید یا سیستم ایمنی شما به هر دلیلی دچار اختلال است نیاز به مراقبت و توجه پزشکی بیشتری هستید.
چگونه از مسمومیت غذایی پیشگیری کنیم؟
در حالی که نمی توان به طور کامل مانع از مسمومیت غذایی شد اما اقدامات ایمنی هستند که اگر در زمان آماده سازی و یا خوردن غذا آنها را رعایت نمایید ریسک ابتلای شما به حداقل می رسد.
همان طور که پیشتر ذکر شد، فاکتورهای بهداشتی متفاوتی هستند که عامل مسمومیت غذایی هستند. بنابراین باید مطمئن شوید که دستهایتان را قبل از غذا درست کردن یا خوردن غذا با دقت با آب و صابون می شویید. اگر به فرد دیگری هم غذا می دهید باید این نکته را رعایت نمایید.
اگر ناخوش هستید سعی کنید در آماده سازی غذا مشارکت نکنید.
شما همچنین باید:
- موهایتان را از پشت محکم ببندید.
- جواهرات خود را از دستهایتان بیرون بیاورید.
- دستکشهای بلند در دست کنید.
- در میان آماده سازی غذا از لمس کردن صورت خود خودداری کنید.
- مطمئن شوید که سطح کارتان تمیز است.
در مورد خود غذا مطمئن شوید که آن را مطابق با دستورالعمل ذکر شده بر روی بسته مصرف می کنید. این بدان معنا است که به نحوه گذاشتن آن در یخچال، فریز کردن یا گرم کردن مجدد غذا توجه بیشتری نمایید. دقت کنید که در چه دمایی و برای چه مدتی آن را بپزید و زمانی که غذا به طور کاملا می پزد باید چه طعم و یا رنگ و بویی داشته باشد.
حرف آخر
توصیه استاندارد این است که غذا را آن قدر بپزید که مغز آن به دمای ۷۰ درجه سانتیگراد برسد و حداقل برای مدت دو دقیقه در آن دما باقی بماند. این مسئله مخصوصا در زمان پختن گوشت اهمیت دارد.
پختن غذا با دمای مناسب و به مدت زمان کافی کمک می کند مطمئن شد که باکتری های مضر از بین رفته اند. شما می توانید با استفاده از یک دماسنج سنسور دار تمیز دمای غذا را چک کنید. دماسنج را طوری قرار دهید که نوک آن در مرکز غذا یا قسمت ضخیم تر غذا باشد.
همچنین حتما میوه ها و سبزیجات را قبل از خوردن بشورید. و غذاهای خام را در کابینتی جدا نگه دارید. اگر قصد دارید از یک ظروف یا تخته خردکن برای چندین ماده غذایی استفاده کنید، آن را در بین آنها بشویید. برای غذاهای خام باید از یک تخته خرد کن خاص استفاده شود.زمانی که کارتان در آشپرخانه تمام شد سطوح را تمیز کرده و تخته و ظروف را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید.
مقاله مرتبط: بهترين درمانهاي خانگي براي مقابله با آنفولانزا