احساسات آزاردهنده
افراد به گونه هاي متفاوتي با احساسات آزاردهنده خود مواجه مي شوند. آنها ممكن است با دوستان خود درد دل كنند، براي قدم زدن بيرون بروند و يا به موسيقي گوش دهند. اما برخي از افراد زماني كه تحت فشار قرار مي گيرند فكر آسيب زدن به خود به ذهنشان مي رسد.
آسيب زدن به خود و يا حتي فكر كردن به اين كار به اين معنا نيست كه شما دچار يك اختلال ذهني هستيد. بلكه يك راه ناسالم براي انطباق با احساسات شديد است. يافتن راههاي جديد براي تطابق مي تواند به شما در گذر از شرايط سخت كمك نمايد.
برخي از راه هاي ناسالم براي تسكين دردهاي عاطفي عبارتند از بريدن، سوزاندن و يا ضربه زدن به خود. تشخيص اين رفتارها كار مشكلي است. افراد معمولا اين مسائل را براي كسي بازگو نكرده و همانند راز نزد خود نگه مي دارند . زخمها اغلب در خانه قابل درمان هستند و يا با لباس و جواهرات پوشانده مي شوند.
خود آزاري را بشناسيم
بيشترين درصد افرادي كه دست به رفتارهاي خود آزاري غير خودكشي مي زنند نوجوانان هستند. گزارش شده است كه از هر ۱۰ نوجوان و دانشجو حداقل ۲ نفر يكبار اقدام به چنين رفتارهايي كرده اند.
نوجواني سني بحراني وكليدي است چون محيط مرتبا برايشان در حال تغيير است. رفتن از مدرسه به دبيرستان و يا از دبيرستان به دانشگاه تغيرات بالقوه بسياري در پي دارد. نوجوان آشناييان حود را در گروههاي اجتماعي از دست مي دهد و حمايت اجتماعي او ممكن است تغيير نمايد. بنابراين استرسها و فشارهاي بسياري وجود دارد.
افرادي كه مضطرب و افسرده هستند، و يا اختلال خورد و خوراك دارند بيشتر تمايل به رفتارهاي خود آزاري دارند. خود آزاري همچنين در گروههاي اقليت جنسي كه تبعيض و زورگويي را تجربه مي كنند مثل افرادي كه با عنوايني نظير دوجنسيتي، هم جنس باز و يا تراجنسيتي شناخته مي شوند از اين دست هستند.
خود آزاري نشان مي دهد كه فرد با خود درگير است. بسياري از نوجوانان پس از مدتي از اين وضعيت خارج مي شوند. اما كساني كه چندين بار اين عمل را تكرار مي كنند و به صورت مزمن دچار آن هستند بايد تحت درمان باليني قرار گيرند.
نشانه های خود آزاری و داشتن احساسات آزاردهنده کدام اند؟
اگر شما پدر و مادر و يا پرستار نوجواني هستيد، آسيبهاي غير قابل توضيح و يا سرنخ هايي مثل بانداژ هاي افتاده در سطل آشغال را تحت نظر داشته باشيد. ببينيد آيا او لباس مناسب آب و هوا پوشيده است و يا بيش از اندازه معمول خود را پوشانده است. كسي كه به خود آسيب بدني رسانده است ممكن است براي پوشاندن زخم ها حتي در هواي گرم لباسهاي آستين بلند بپوشد.
اغلب كسي كه مرتكب خودآزاري شده است پس از مدتي آن را فاش مي كند. اغلب اين مساله را با يك دوست و يا خواهر و برادرهاي خود در ميان مي گذارد.
اگر كسي نزد شما اعتراف به اين كار كرد اولين واكنش شما مي تواند براي ادامه كمك خواستن او تعيين كننده باشد. تا جاي ممكن خونسرد رفتار كرده و پيش داروي ننماييد.
چطور تشخیص دهید؟
الزاما هر كسي كه مرتكب خود آزاري شده است قصد خودكشي ندارد. اما تنها راه اطمينان از اين مساله سوال كردن از خود فرد است. اگر او در مورد هر گونه تفكري از خودكشي صحبت كرد سعي كنيد به ارجاع به يك روان شناس و يا مشاور تشويقش نماييد.
والدين مي توانند سر صحبت را با نوجوانان خود اين گونه باز كنند كه آيا تا به حال چيزي از خود آزاري شنيده اند و يا در دوستان خود موردي از اين دست ديده اند. اگر دوستي نزد آنها اعتراف به اين كار كرده است بهتر است به آنها پيشنهاد دهيد براي كمك به او با هم نزد يك فرد بالغ مورد اعتماد بروند.
هيچ دارويي براي درمان رفتارهاي خودآزاري وجود ندارد. اما مي توان از برخي از داروها براي درمان اختلالات ذهني كه فرد ممكن است به آنها مبتلا باشد نظير افسردگي و اضطراب استفاده كرد. مشاوره و يا درمان سلامت ذهني مي تواند به شما در آموختن راههاي جديد براي تطابق با احساسات كمك نمايد.
راههایی برای انطبا
راه هایی برای انطباق
نمي توان گفت چه راهي براي مقابله با احساسات آزاردهنده و شديد، درست و يا نادرست است. اما اگر احساس افسردگي مي كنيد:
- با دوستان خود صحبت كنيد.
- يك فيلم خنده دار تماشا كنيد و يا يك كتاب طنز مطالعه نماييد.
- به موسيقي گوش دهيد.
- فعاليت فيزيكي داشته باشيد. به پياده روي رفته و يا كمي ورزش نماييد.
- حواس خود را با فعاليتها و يا سرگرمي هايي كه دوست داريد پرت نماييد.
- از سيگار كشيدن، نوشيدن الكل و يا ديگر رفتارهاي پرخطر اجتناب نماييد.
- مراقب بدن خود باشيد. خوب غذا بخوريد و بنوشيد. خواب كافي داشته باشيد.
- بدانيد كه گريه كردن براي تخليه خود هيچ عيبي ندارد.
مقاله مرتبط: فواید خیال پردازی