وزوز گوش یا صدای داخل گوش چیست؟
آیا شما صداهایی را می شنوید که دیگران نمی شنوند؟ می تواند این صدا مثل زنگ زدن باشد یا صدای تقتق یا وزوز . شنیدن هر یک از این صداها مخصوصاً اگر از بین نروند، می توانند تمرکز شما را از بین ببرند. برخی از افراد این صداها را برای ساعتهای متعددی می شنوند. برخی هم در کل زندگی با این مشکل مواجه هستند. این بیماری وزوز گوش یا تینیتوس (Tinnitus) نامیده میشود.
در کشورهای پیشرفته نظیر آمریکا حدودا ۱۰ درصد بزرگسالان زنگ زدن گوش را که حداقل برای ۵ دقیقه طول کشیده باشد را در طی یک سال گذشته تجربه کرده اند. این صدا می تواند آرام یا بلند زیر یا بم باشد. ممکن است فقط در یک گوش این صدا را بشوید یا در هر دو گوش.
علت وزوز گوش
در اغلب موارد زنگ زدن گوش علامتی از مشکلی جدی در سلامت نیست. افراد زیادی به صورت موقت بعد از رفتن به کنسرت یا رخدادی پر سر و صدا این مسئله را تجربه می کنند. اما می تواند نشانه ای از آسیب دیدن گوش درونی و ارتباطات آن با مغز باشد. اگر وز وز گوش از بین نرود یا بدتر شود سبب خواهد شد که به سختی چیزی بشنوید، تمرکز کنید و یا حتی به خواب بروید.
مقاله مرتبط: روزی ۱۰۰۰ گام اضافه تر به طول عمر شما می افزاید
عوامل خطر را بشناسید
عوامل بسیاری خطر ابتلا به وزوز گوش را افزایش می دهند. مواجهه با صداهای بلند یکی از علل رایج آن است. افرادی که در محیطهای پر سر و صدا کار می کنند ممکن است در طول زمان دچار اختلال شنوایی و وزوز گوش شوند. مثل افرادی که در کارخانهها یا کارگاههای ساختمانی کار می کنند، ارتشیها و موسیقیدان ها.
افزایش سن و برخی از داروها مثل آسپرین نیز می توانند ریسک بروز وزوز گوش را افزایش دهند. بیشتر از ۲۰۰ دارو شناخته شده اند که در زمان آغاز مصرف و یا توقف مصرف سبب وزوز کردن گوش میشوند.
چه اقدامی باید انجام دهید؟
اگر وز وز گوش را تجربه میکنید حتما به پزشک عمومی مراجعه نمایید. هیچ آزمایشی برای تشخیص آن وجود ندارد. اما پزشکتان می توانند علل ممکن را بررسی نماید. می تواند بررسی کند شاید چیزی کانال گوش را مسدود کرده باشد. همچنین می توانند بیماری هایی یا داروهایی را که چنین عارضه ای دارند را بررسی نمایند.
اگر پزشک عمومی متوجه مشکل نشد شما را به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی و یا یک شنوایی سنجی ارجاع می دهد. این متخصصان می توانند تعیین کنند که آیا نیاز به تست شنوایی دارید یا خیر. بسیار از کسانی که دچار نقص شنوایی شده اند وزوز گوش را تجربه می کنند اما دلیل آن مشخص نیست.
احتمالاً در مورد وزوز گوش نمیدانستید!
در برخی موارد خاص وز وز گوش می تواند به محافظت از مغز کمک نماید. برخی از حوزه های مغز دیگر بعد از نقص شنوایی فعال نیستند. همین امر سبب از بین رفتن سلولهای مغز میشود. در تحقیقی مشخص شده است افرادی که همزمان با نقص در شنوایی دچار وزوز گوش میشوند کمتر دچار زوال ذهن به نسبت کسانی میشوند که تنها نقص شنوایی را تجربه میکنند. این فرضیه بیان شده است که وزوز گوش می تواند سبب فعال نگه داشتن حوزه های مغز علیرغم ناشنوایی شود.
اما هر کسی که دچار وزوز گوش است الزاماً به نقص شنوایی مبتلا نیست. برای کسانی که این گونه است استفاده از ابزارهای کمک شنوایی یا درمان های جراحی برای برطرف کردن نقص شنوایی می تواند کمک کننده باشد.
درمان صدای داخل گوش
در حال حاضر هیچ درمانی برای وز وز گوش وجود ندارد. اما برخی از درمان ها می توانند به شما در سازگاری با این مشکل کمک نمایند. محققان نیز به دنبال راههای جدید برای درمان وزوز گوش هستند. برای نمونه تیمی از متخصصان راههایی را برای تحریک عصبی که از گوش داخلی به مغز می سرد و عصب شنوایی نامیده میشود، بررسی می کنند. این تیم امیدوار هستند این کار سبب کاهش وزوز گوش شود.
انتخابهای عاقلانه
بیشتر بخوانید: تغییر در سبک زندگی برای حمایت از سلامت دریچه قلب
زندگی کردن با وزوز گوش
- از شنوایی خود مراقبت کنید. صداهای بلند می توانند به وز وز گوش یا بدتر شدن آن منجر شوند. در زمان گوش دادن یه موسیقی یا تماشای تلویزیون صداها را کم نگه دارید. اگر در محیطی که صدا زیاد است کار می کنید از گوشگیر استفاده کنید. تا حد ممکن از محیطهای پر سروصدا اجتناب کنید.
- صدا درمانی را تجربه کنید. موسیقی آرام یا تهویهها و فنها می توانند صدای وزوز را بپوشانند. می توانید از یک تولید کننده صدا که قابل حمل است استفاده کنید. این ابزار کوچک الکترونیکی در داخل گوش قرار میگیرد و صدایی نرم و خوشایند را پخش می کند.
- با یک درمان گر رفتاری شناختی صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند بیاموزید با وزوز گوش زندگی کنید. همچنین چیزهایی می آموزید که بتوانید در طول روز آرامش خود را حفظ کنید و یا شب با وجود این صدا به خواب بروید. استرس و بی خوابی می توانند وز وز گوش را بدتر نمایند.
- از سمعک یا ایمپلنت های حلزون گوش استفاده کنید. برای افرادی که به خاطر نقص شنوایی دچار وز وز گوش شده اند، سمعکها یا ایمپلنتهای حلزون گوش هر دو میتوانند کمک کننده باشند.