سرطان سينه
سرطان سينه سرطاني است كه با شكل گيري يك تومور بدخيم در سينه شروع مي شود. يك تومور بدخيم، توده اي از سلولهاي سرطاني است كه مي تواند به بافتهاي اطراف رشد كرده و يا به ديگر نقاط بدن پراكنده شود (متاستاز).
سرطان سينه، پس از سرطان پوست، شايع ترين سرطان در زنان تشخيص داده شده است
شيوع
سرطان سينه، پس از سرطان پوست، شايع ترين سرطان در زنان تشخيص داده شده است. بر طبق آمار كنوني در ايران، حدود ۱۰ هزار نفر در سال در کشور به سرطان سینه مبتلا میشوند و حدود ۱.۳ از آنها یعنی حدود ۳۵۰۰ نفر در سال بر اثر این بیماری فوت میکنند. همچنين مشخص شده است كه سرطان سينه دومين عامل مرگ در اثر سرطان در زنان بعد از سرطان ريه قرار دارد.
سرطان سينه در مردان
اگرچه بيشتر زنان به سرطان سينه مبتلا مي شوند اما ممكن است در مردان نيز اتفاق بيافتد. در واقع، در هر سال در ایران در حدود ۱۵۰۰ مرد مبتلا به سرطان سینه شناسایی میشود که به نسبت بسیار پایین تر از آمار ابتلای آن در خانمها است.
سرطان سينه در مردان كمتر از يك درصد كل سرطانها را تشكيل مي دهد و اين بيماري در مردان در هر سني ممكن است اتفاق بيافتد. با اين وجود اغلب در مردان ۶۰ تا ۷۰ ساله ديده ميشود. سرطان سينه در مردان بيشتر در اثر جهشهاي ژنتيكي مادرزادي ايجاد ميشود. عوامل خطرزاي ديگر عبارتند از: بالا بودن سطح استروژن، و سابقه خانوادگي از اين بيماري. سرطان سينه در مردان به صورت توده بوده و قابل لمس است. از آزمايشات ديگري نيز براي بررسي سرطان استفاده ميشود.
نرخ ادامه حيات در مبتلايان به سرطان سينه
دو دهه بود كه سرطان سينه در زنان (احتمالا به خاطر استفاده بيشتر و تشخيص از طريق ماموگرافي) افزايش يافته بود اما در سال ۲۰۰۰ اين نرخ شروع به كاهش يافتن كرد به طوري كه از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۳ به ميزان ۷ درصد كاهش داشت. تصور ميشود كه كاهش در استفاده از درمان جايگزيني هورمون براي درمان علائم يائسگي علت اين افت باشد.
در تحقيقي در سال ۲۰۰۳ مشخص شد كه استفاده از هورمون درماني سبب افزايش خطر ابتلا به سرطان سينه ميشود. به علاوه، نرخ مرگ و مير از سرطان سينه از سال ۱۹۸۹ شروع به كاهش كرد مخصوصا در ميان زنان زير ۵۰ سال.
اين كاهش به خاطر تشخيص زودهنگام از طريق پايش و افزايش آگاهي و همچنين شناخت بهتر از بيماري و بهبود شيوه هاي درماني بود.
علل سرطان سينه چيست؟
در زناني كه به خاطر جهش ژنتيكي BRCA مبتلا به اين بيماري شده اند، نرخ ادامه حيات تا ۸۰ درصد بالا است. اگرچه علت دقيق سرطان سينه دقيقا مشخص نيست اما مي دانيم كه اين بيماري زماني اتفاق مي افتد كه برخي از سلولهاي سينه شروع به رشد نامتعارف مي نمايند.
اين سلولها خيلي سريعتر از سلولهاي سالم تقسيم شده و سپس تجمع كرده، يك توده را شكل مي دهند.
اين سلولهاي سرطاني مي توانند در سراسر سينه و گره هاي لنفاوي و يا ديگر قسمتهاي بدن پراكنده شود (موتاستاز). در اغلب موارد، توليد سلولهاي سرطاني در مجراهاي توليد شير ايجاد مي شوند. اما همچنين ممكن است در بافت غده اي كه لپ ها نيز ناميده ميشوند و يا در هر سلول ديگري در سينه نيز ايجاد گردد.
عوامل خطر زای سرطان سينه
اگرچه عوامل هورموني، زيست محيطي و مرتبط با سبك زندگي بسياري مي توانند بر افزايش خطر ايجاد سرطان تاثير بگذارند، اما هيچ يك از اين عوامل نمي توانند تضمين كننده ايجاد آن در شما باشند. با اين وجود، در بسياري از زنان مبتلا به سرطان هيچ يك از اين عوامل وجود ندارد.
با اين وجود، مشخص شده است كه ويژگي هاي خاصي سبب افزايش خطر ابتلا به سرطان سينه مي شوند نظير چاقي، سابقه خانوادگي و يا فردي ابتلا به سرطان سينه و جهش هاي ژنتيكي.
در حالي كه برخي از مبتلايان به سرطان سينه هيچ يك از ويژگي هاي زير را ندارند، اما مي توانند خطر ابتلا به آن را افزايش دهند:
- زن بودن
- چاقي
- بالا رفتن سن
- سابقه خانوادگي از سرطان سينه در اقوام نزديك نظير مادر، خواهر، يا دختر مخصوصا اگر در سن جواني به آن مبتلا شده باشند.
- جهشهاي ژنتيكي مادرزادي مثل BRCA1 و BRCA2
- قرار گرفتن سينه در معرض اشعه در كودكي و يا نوجواني
- شروع شدن سيكل قاعدگي قبل از سن ۱۲ سالگي
- يائسه شدن در سنين بالا
- هرگز باردار نشدن
- استفاده از هورمون درماني كه تركيبي از استروژن و پروژسترون باشد
- نوشيدن الكل
سرطان سينه مادرزادی
اكثريت سرطان هاي سينه ارثي نيستند. در واقع، فقط ۵ تا ۱۰ درصد سرطان هاي سينه به جهشهاي ژنتيك مربوط ميشوند كه از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شوند. رايج ترين جهشهاي ژنتيكي در سرطان سينه عبارتند از BRCA2 و BRCA1. هر دو جهش همچنين ريسك ابتلا به ديگر سرطانها را مخصوصا سرطان تخمدان در طول عمر يك زن افزايش مي دهند.
ژن هاي BRCA1 و BRCA2 در سلولهاي طبيعي، با ايجاد پروتئين هايي كه مانع از رشد غيرطبيعي سلولها مي شوند مانع از ايجاد سرطان مي گردند. اگر اين ژن ها دچار جهش شوند، واكنش ضد سرطان به درستي كار نمي كند.
در برخي زنان مبتلا به جهش BRCA1، خطر ابتلا به سرطان سينه در طول زندگي شان به ۸۰ درصد هم مي رسد. با اين وجود، به صورت ميانگين، ريسك آن تقريبا برابر ۵۵ تا ۶۵ درصد است.
در زنان مبتلا به جهش BRCA2، خطر ابتلا به سرطان سينه در حدود ۴۵ درصد است. سرطان سينه حاصل از اين جهش ها اغلب در زنان جوان ديده مي شود. همچنين در اين نوع سرطان اغلب هر دو سينه درگير مي شوند. در حالي كه هر كسي ممكن است دچار جهش ژنتيك BRCA1 و BRCA2 شود، اما مثلا در ايالات متحده، يهوديان منطقه اروپاي شرقي بيشتر دچار آن هستند.
مردان نيز ممكن است حامل اين جهش ژنتيكي باشند. در اين صورت در آنها نيز ريسك ابتلا به سرطان سينه و ديگر سرطان ها مخصوصا سرطان پروستات افزايش مي يابد.
آزمايش ژنتيكی
اگر سابقه خانوادگي ابتلا به سرطان سينه و يا ديگر سرطان ها را داريد، آزمايش ژنتيكي مي تواند يك گزينه براي شما باشد. اگرچه محققان مي توانند با آزمايش خون و يا بزاغ نيز جهشهاي خلص مادرزادي در BRCA و يا ديگر ژنها را شناسايي نمايند. در مورد اينكه آيا آزمايش ژنتيكي مي تواند برايتان گزينه خوبي باشد يا خير با پزشك خود مشورت نماييد. پزشكتان همچنين مي تواند به شما يك مشاور ژنتيك را پشنهاد دهد كه برايتان اين گزينه را به تفصيل توضيح دهد. همچنين با شركت بيمه خود تماس بگيريد و ببينيد آيا آزمايش جهش ژنتيكي BRCA1 و BRCA2 تحت پوشش بيمه قرار دارد يا خير.
انواع سرطان سينه
همه سرطانهاي سينه مثل هم نيستند. برخي از انواع سرطان برجستگي هاي ملموس ايجاد مي كنند، در حالي كه برخي ديگر فقط تغييراتي جزئي در پوست ايجاد كرده و يا اصلا علائمي ندارند. سرطانهاس سينه بر اساس نوع بافتي كه سرطان از آنجا شروع ميشود طبقه بندي مي گردد. جايي كه سرطان سينه شروع مي شود نحوه رفتار عمومي بيماري را مشخص مي كند. اين اطلاعات به پزشكان در مورد انتخاب درمان هاي موثر تر كمك مي نمايد.
در زير انواع متداول سرطان سينه آورده شده است:
سرطان غير تهاجمي (DCIS)
سرطان غير تهاجمي يا DCIS سرطان درجا نيز ناميده ميشود. DCIS در سلولها و يا مجاري شيري شروع ميشود اما مي تواند به انواع تهاجمي تر سرطان تبديل شود. از هر ۵ سرطان يكي از نوع DCIS است. DCIS كاملا قابل درمان است مگر اينكه به آن توجه نشده و مورد درمان قرار نگرفته و يا تشخيص داده نشود كه در اين مورد مي تواند به نقاط ديگر پراكنده شود.
كارسينيوم مهاجم مجاری شيری (IDC)
رايج ترين نوع سرطان، كارسينيوم مهاجم مجاري سينه (IDC) 70 تا ۸۰ درصد تشخيصهاي سرطان را تشكيل مي د هد. همچنين سرطاني كه مردان به آن دچار ميشوند اغلب از اين نوع است.
كارسينيوم مهاجم مجاري شيري نيز همانند DCIS از مجاري شيري سينه شروع ميشود. اما بر خلاف آن از جداره مجرا گذر كرده و به بافت چربي سينه سرايت مي كند.
از اين جهت، اين نوع سرطان مي تواند به ديگر نقاط بدن از طريق سيستم لنفاوي و جريان خون گسترش پيدا كند (موتاستاز).
كارسينيوم مهاجر لبولها (ILC)
از غدد شيري (lobules) شروع مي شود و همانند IDC مي تواند به ديگر نقاط بدن گسترده شود. از هر ۱۰ سرطان سينه تهاجمي يكي از نوع ILC است. تشخيص اين نوع سرطان با ماموژرافي سخت تر از IDC است.
سرطان سينه التهابی (IBC)
سرطان سينه التهابي (IBC) فقط ۱ تا ۳ درصد كل سرطانهاي سينه را تشكيل مي دهد. با اين وجود اين نوع سرطان بسيار تهاجمي است. در IBC شانس پراكندگي بسيار بالا بوده و دورنماي درمان آن نسبت به انواع ديگر خيلي خوب نيست.
گاهي IBC در مراحل اوليه با عفونت در سينه (كه ماستيت ناميده ميشود) اشتباه گرفته ميشود كه براي درمان آن آنتي بيوتيك تجويز ميشود كه قطعا نمي تواند مشكلي را حل نمايد.
IBC بر خلاف ديگر انواع سرطان اغلب ايجاد توده نمي كند و بنابراين تشخيص آن با ماموگرافي سخت تر است. در عوض، از آنجايي كه در IBC، سلولهاي سرطاني سبب مسدود شدن رگهاي لمفاوي در پوست مي شوند موجب موارد زير مي شود:
- قرمز شدن و حس گرما در پوست سينه
- يك سطح ضخيم سوراخ سوراخ چيزي شبيه به پوست پرتقال بر روي سينه
- بزرگ شدن، حساس شدن و يا خارش گرفتن سينه
همان طور كه در بيماري پاژه سينه مشخص شده است، اين نوع سرطان نيز در مجراهاي شيري شروع شده و به پوست نوك سينه و سپس به هاله اطراف سينه منتشر ميشود.
بیماری پاژه سینه
بيماري پاژه در ابتدا اشتباه تشخيص داده ميشوند، چون علائم اوليه آن با بيماريها رايج تر پوست كه هاله نوك سينه را تحت تاثير قرار مي دهد يكسان است.
بيماري پاژه سينه علائم زير را دارد:
- خشك، قرمز و پوسته پوسته شدن نوك سينه و هاله اطراف آن
- خروج خون و يا ترشح از نوك سينه
- حساس شدن پوست و يا خارش در اين منطقه
بر اساس آمار فقط در حدود يك درصد از همه سرطان هاي سينه بيماري پاژه وجود دارد، اما هميشه در انواع سرطان DCIS و يا IDC ديده ميشود.
زماني كه بيماري پاژه در نوك سينه ظاهر ميشود به احتمال زياد يك يا دو تومور هم در همان سينه وجود دارد. اغلب ماستكتومي (برداشتن سينه و بافت سينه) لازم ميشود.
اگر هيچ توده اي در بافت سينه احساس نشود، و نمونه برداري DCIC را نشان داده ولي در مورد تهاجمي بودن منفي باشد، دورنما خوب است. با اين وجود، اگر سرطان تهاجمي وجود داشته باشد، دورنماي درمان چندان خوب نيست و سرطان بايد با شدت بيشتري پيگيري شود.
سرطان سينه سه گانه منفی
تشخيص سرطان سينه سه گانه منفي به اين معنا است كه سلولهاي سرطاني سينه در شما براي سه نوع متداول گيرنده هايي كه عامل اصلي رشد در اغلب سلولهاي سرطاني سينه هستند منفي بوده است.
اين گيرنده ها عبارتند از گيرنده هورمون فاكتور رشد اپيدرمال ۲ (HER-2)، گيرنده هاي استروژن (ER) و گيرنده هاي پروژسترون (PR).
درمانهاي رايج سرطان سينه همانند هورمون درماني و دارو درماني كه استروژن و پروژسترون و HER-2 را مورد هدف قرار مي دهند در مورد سرطان سينه سه گانه منفي بي اثر هستند. با اين وجود، شيمي درماني هنوز يك درمان موثر شناخته ميشود و حتي ممكن است اگر زود شناسايي شود بهتر از ديگر انواع سرطان به شيمي درماني پاسخ دهد.
سرطان سينه انواع ديگري نيز مي تواند داشته باشد كه رواج كمتري دارند.
علائم سرطان سينه، تشخيص و مراحل درمان
وجود يك توده جديد رايج ترين علامت سرطان سينه است. از آنجايي كه پايش از طريق ماموگرافي افزايش يافته است بنابراين بسياري از سرطان ها امروزه پيش از بروز علائم تشخيص داده مي شوند. با اين وجود، در برخي از موارد هم ممكن است سرطان با ماموگرافي شناسايي نشود اولا به خاطر اشتباه در انجام آن و دوما به خاطر اين حقيقت كه تقريبا ۱۵ درصد و سرطانهاي سينه با ماموگرافي قابل مشاهده نيستند (كه با نام سرطان پنهان در ماموگرافي شناخته مي شوند).
و بسياري از زنان نيز علارغم توصيه هايي كه ميشود هيچ گاه ماموگرافي براي چكاب انجام نمي دهند.
علائم
اگرچه اغلب سرطانهاي سينه تا زماني كه از طريق ماموگرافي شناخته مي شوند علائمي ندارند، اما رايج ترين علامت آن مشاهده و لمس يك توده جديد در سينه است. اين توده هاي سرطان زا اغلب بدون درد، سخت، بدون جا به جايي با حاشيه هاي غير طبيعي هستند. اما برخي از توده ها نيز ممكن است حساس، نرم و يا گرد و حتي دردناك باشند.
اگرچه ممكن است بيماريهاي ديگر به غير از سرطان عامل ايجاد علائم زير باشند اما اگر هر يك از آنها را تجربه كرديد بهتر است با پزشك خود مشورت نماييد.
- تغيير در شكل و اندازه سينه
- توده در نزديكي سينه و يا زير بغل
- التهاب در كل و يا قسمتي از يك سينه (حتي اگر توده اي احساس نشود)
- التهاب پوست خود سينه و يا اطراف آن
- وجود چروك در پوست سينه و يا سوراخهاي ريز در پوست همانند پوست پرتقال
- درد سينه و يا نوك سينه
- قرمز شدن و يا زخم شدن و يا زخيم شدن پوست نوك سينه و هاله اطراف آن
- ترشحاتي از سينه كه شير نيست
برخي از سرطانهاي سينه به گره هاي لنفاوي زير بغل و يا اطراف ترقوه سرايت كرده و قبل از اينكه توده درون سينه آن قدر بزرگ شود كه قابل لمس گردد سبب توده و يا التهاب در اين قسمتها ميشود. بنابراين اگر التهاب گره هاي لنفاوي را تجربه كرديد سريعا با پزشك خود مشورت نماييد.
تشخيص سرطان سينه
پزشك شما مي تواند از آزمايشات و شيوه هاي زير براي تشخيص سرطان استفاده نمايد:
معاينه سينه: براي بررسي وجود توده و يا هر چيز غير طبيعي ديگري، پزشكتان ممكن است سينه ها و گره هاي لنفاوي زيربغل را با لمس كردن معاينه نمايد.
ماموگرافي: در ماموگرافي غربالگري، اشعه ايكس به سينه تابيده ميشود تا هر گونه ناهنجاري و يا تغييرات در سينه مشخص گردد. اگر چيز مشكوكي مشاهده شد ممكن است پزشكتان ماموگرافي تشخيصي را براي بررسي دقيق تر ناهنجاري ها پيشنهاد دهد.
امواج مافوق صوت: در شيوه مافوق صوت، امواج صوتي تصاويري از ساختارهاي عميق در بدن ارائه مي دهد. شيوه استفاده از امواج مافوق صوت در سينه مي توان به تفاوت قائل شدن بين يك توده سفت و جامد و يا يك كيست پر شده با مايع كمك نمايد.
نمونه برداري: در نمونه برداري، يك نمونه از بافت سينه برداشته شده و براي تجزيه و تحليل به آزمايشگاه فرستاده ميشود. آزمايشگاه نوع سلول درگير شده در سرطان سينه، ميزان تهاجمي بودن سرطان و اينكه آيا سلولهاي سرطاني گيرنده اي دارند كه بتواند بر گزينه هاي درماني شما تاثير بگذارد را مشخص مي نمايد.
تصوير سازي تشديد مغناطيسي (ام.آي.آر): در ام.آي.آر از امواج مغناطيسي و راديويي براي ايجاد تصاويري از داخل سينه استفاده ميشود.
پزشك ممكن است براي تشخيص آزمايشها و يا شيوه هاي تشخيصي ديگري را نيز پيشنهاد بدهد.
مراحل سرطان سينه
زماني كه سرطان سينه در شما تشخيص داده شد، پزشك آزمايشاتي را براي تشخيص مرحله سرطان انجام مي دهد. دانستن مرحله سرطان گام بزرگي در تصميم گيري براي نحوه درمان محسوب مي گردد.
پزشك ممكن است براي تشخيص مرحله سرطان از آزمايشات و شيوه هاي زير استفاده نمايد:
- نمونه برداري از گره هاي لنفاوي (نمونه اي از گره هاي لنفاوي براي بررسي سلولهاي سرطاني برداشته ميشود)
- آزمايشات خون
- تصويربرداري تشديد مغناطيسي (ام.آي.آر)
- اسكن استخوان
- مقطع نگاري رايانه اي (سي تي اسكن)
مراحل سرطان سينه از ۰ تا ۴ است و هر مرحله از يك تا سه خود حداقل دو زير مجموعه دارد. مرحله ۴ يعني سرطان به پيشرفته ترين سطح خود رسيده است.
در زير توضيح مختصري از هر مرحله داده شده است:
- مرحله۰: سرطان غير تهاجمي بوده و صرفا در مجاري شير، لبول ها و يا نوك سينه است.
- مرحله ۱: سرطان توموري به اندازه حداقل ۲ سانتي متر را شكل داده ولي هنوز به خارج از سينه گسترش نيافته است مگر به اندازه چندين خوشه كوچك سلول سرطاني در گره هاي لنفاوي.
- مرحله ۲: سرطان رشد يافته است اما هنوز در سينه بوده و يا صرفا به گره هاي لنفاوي در نزديكي تومور رسيده ولي فراتر نرفته است.
- مرحله ۳: سرطان از سينه و گره هاي لنفاوي گذشته و به غضلات رسيده است. با اين وجود، هنوز به اندامهاي ديگر بدن منتقل نشده است.
- مرحله ۴: كه همچنين سرطان سينه متاستازي نيز شناخته ميشود. سرطان در اين مرحله به ديگر قسمتهاي بدن از جمله استخوانها، ريه ها، كبد و يا مغز هم رسيده است.
درمان سرطان سينه
اغلب سرطانهاي سينه با جراحي درمان ميشوند و در ضمن آن از درمان هاي اضافه براي كمك به خلاص كردن بدن از شر سلولهاي سرطاني باقي مانده و يا حصول اطمينان از پاك بودن بدن از اين سلولها استفاده مي گردد.
پزشك شما برنامه درماني را بر اساس نوع سرطان سينه اي كه داريد، مرحله آن و ميزان تهاجمي بودن سرطان مشخص مي نمايد. گزينه هاي درماني مي تواند يك يا چند مورد از گزيه هاي زير باشد.
لامپكتومی
جراحان به جاي برداشتن كامل سينه از لامپكتومي براي برداشتن بخش كوچكي از سينه كه در آن تومور ديده ميشود استفاده مي كنند.
اگرچه لامپكتومي كم تهاجم ترين جراحي سرطان است اما مي تواند بسيار موثر باشد. در برخي موارد اين شيوه مي تواند مانع از جراحي هاي پيشرفته تر شود.
ماسكتومی جزئی
اگر بافتهاي بيشتري در لامپكتومي نياز به برداشته شدن داشته باشند، پزشكتان ماسكتومي جزئي را انجام خواهد داد. در ماسكتومي جزئي، جراح يك قسمت مثلا يك چهارم بافت سينه و احتمالا مقداري از بافتهاي چسبيده به عضلات سينه را بر مي دارد.
ماسكتومی
ماسكتومي اصطلاحي است كه براي چندين عمل مختلف استفاده مي شود.در بسياري از موارد به معناي برداشتن كامل يك يا هر دو سينه است. عمل ماسكتومی همچنين مي تواند شامل برداشتن گره هاي لنفاوي در زير بغل اگر سرطان به آنجا گسترده شده باشد، و يا ريسك انتشار به آن وجود داشته باشد نيز مي گردد. ماسكتومي مي تواند در موارد زير مفيد باشد:
- سرطان غيرتهاجمي و يا سرطان درجا (DCIS)
- مراحل يك و دو سرطان سينه
- مرحله سه سرطان سينه
- سرطان سينه التهابي
- بيماري پاژه سينه
- سرطان سينه عود شونده موضعي
پرتو درمانی
در پرتو درماني از اشعه هايي با انرژي بالا براي كشتن سلولهاي سرطاني و يا كوچك تر كردن تومورهايي كه رد سينه، قفسه سينه و يا زير بغل بعد از جراحي باقي مانده اند استفاده مي گردد.
پرتودرماني همچنين سلولهايي از بدن را كه درمان شده اند را نيز ممكن است تحت تاثير قرار دهد.
شيمی درمانی
شيمي درماني شامل استفاده از تركيبي از داروها براي تخريب سلولهاي سرطاني و يا كند كردن رشد آنها ميشود. اغلب به صورت تزريق داخل وريدي (از طريق IV) و به صورت سرپايي انجام ميشود. شيمي درماني مي تواند قبل يا بعد از جراحي بسته به وضعيت بيمار تجويز شود.
پزشك بر اساس فاكتورهاي زير مشخص مي كند كه آيا شيمي درماني براي شما لازم است يا خير:
- نوع تومور
- درجه تومور (نشان مي دهد كه احتمال رشد و تكثير چقدر است)
- اندازه تومور
- نوع و موقعيت گيرنده ها در سلولهاي سرطاني
- تعداد گره هاي لنفاوي درگير و درجه درگيري
- ريسك انتشار سرطان به جاهاي ديگري در بدن
تومور درمانی
اگر مشخص شود كه سرطان شما از نوع حساس به هورمون است، ممكن است براي توقف و يا كند كردن روند رشد تومور هورمون درماني پيشنهاد شود. اين درمان با ايجاد اختلال در توانايي بدن در توليد يا استفاده از هورمون ها عمل مي كند. مي توان از هورمون درماني براي كوچك تر كردن تومور و كنترل سرطان استفاده كرده و يا از اين طريق مانع از عود مجدد بعد از تكميل درمانها شد.
با اين وجود، هورمون درماني در اينجا با آنچه كه براي درمان علائم يائسگي استفاده ميشود متفاوت است. داروهايي كه مي توان در هورمون درماني استفاده كرد عبارتند از:
- استفاده از داروهايي كه مانع از چسبيدن هورمونها به سلولهاي سرطاني ميشوند كه تعديل كننده انتخابي گيرنده استروژن (SERMs) ناميده مي شوند
- داروهايي كه مانع از ايجاد استروژن پس از يائسگي مي شوند كه بازدارنده هاي آروماتاز ناميده ميشوند
- دارويي كه Faslodex (فولوسترانت) ناميده ميشود كه گيرنده هاي استروژن را مورد هدف قرار داده و آنها را تخريب مي نمايد
- برداشتن تخمدانها و يا استفاده از داروهايي كه مانع از ساخته شدن استروژن توسط تخمدانها مي شوند.
درمان هدفمند بيولوژيكي
در درمان هدفمند بيولوژيكي از داروهايي استفاده مي شود كه مي توانند رفتار سلولهاي سرطاني را تغيير دهند. برخي از اين نوع داروها عبارتند از:
- Herceptin (trastuzumab)
- Perjeta (pertuzumab)
- Kadcyla (ado-trastuzumab emtansine)
- Tykerb (lapatinib)
- Avastin (bevacizumab)
جراحی ترميمی
اغلب زناني كه بخشي از سينه و يا تمامي آن را برداشته اند مي توانند سينه (و يا سينه ها) خود را دقيقا به اندازه و سايزي كه قبلا بود ترميم نمايند. نوك سينه و هاله اطراف آن را نيز مي توان بازسازي كرد. در طول يك دهه گذشته، در ترميم سينه پيشرفتهاي قابل توجهي صورت گرفته است به گونه اي كه اصلا قابل تشخيص نيست.
مطلب مرتبط: آزمایشات غربالگری چیست و آیا باید انجام شود یا خیر؟