مفاصل دردناك؛ نشانه ای از آرتریت روماتوئید


مفاصل دردناک، سخت و ملتهب می تواند نشانه ای از روماتيسم باشد. آرتریت روماتوئید (روماتيسم مفصلی) يكي از متداول ترين انواع روماتیسم است. اين درد و سختي مفاصل مي تواند با زندگي روزمره شما در خانه و در كار تداخل ايجاد نمايد. براي برخي افراد، اين بيماري خفيف است اما در برخي ديگر مي تواند ناتوان كننده باشد. دانشمندان همچنان به بررسي دليل اين بيماري و يافتن راههايي براي بهبود درمان آن ادامه مي دهند.

مفاصل دردنلک در آرتریت روماتوئید

روماتيسم همان التهاب مفاصل است. بيش از ۱۰۰ نوع روماتيسم وجود دارد. اگرچه علائم همه آنها مي تواند مشابه باشد اما علت اصلي ايجاد آنها متفاوت است. استئوآرتریت‌ (آرتروز) رايج ترين نوع روماتيسم است و متداول تر از آرتريت روماتوئيد است. استئوآرتریت‌ به خاطر فرسايش طبيعی در مفاصل ايجاد ميشود. در آرتريت روماتوئيد، سيستم ايمني كه در حالت طبيعی به حفاظت از بدن در برابر عفونت و بيماري كمك مي كند، شروع به حمله به بافت های مفصل مي نمايد.

درمان زودهنگام برای آرتریت روماتوئید حياتی است

هر كسي ممكن است به آرتريت روماتوئيد مبتلا شود. اغلب در ميان سالی و يا سنين بالاتر شروع ميشود اما مي تواند در هر سني اتفاق بيفتد. حتي كودان نيز ممكن است به گونه اي مشابه آرتريت مبتلا شوند. برخي از انواع آرتريت فقط بر روي يك مفصل تاثير مي گذارند در حالي كه آرتريت روماتوئيد مي تواند كل بدن را درگير نمايد.

تشخيص درست بسيار اهميت دارد چون هر نوع از آرتريت به درمان متفاوتي نياز دارد. براي تشخيص آرتريت روماتوئيد، پزشكان از سوابق پزشكي بيمار، معاينه فيزيكي، اشعه هاي ايكس و بررسي هاي آزمايشگاهي استفاده مي كنند. هيچ آزمايش خاصي منحصرا براي اين بيماري وجود ندارد و تشخيص آن كار آساني نيست.

التهاب مفاصل در آرتريت روماتوئيد با صدای ترق و تروق همراه است و بسيار متفاوت با پهن شدن استخوان سخت مفاصل انگشتان دست است كه گاهي در استئوآرتریت‌ ديده ميشود.

علائم و روماتیسم مفصلی

مفاصل ممكن است به نظر قرمز و گرم بيايند. درد و سختي ممكن است بعد از بيدار شدن از خواب و يا استراحت براي مدت طولاني بدتر شود. با گذشت زمان، سيستم ايمني شما به بافت سخت و انعطاف پذير (غضروف) كه مفاصل را احاطه كرده است آسيب مي رساند. اين آسيب مي تواند جدي بوده و مفاصل را از شكل بياندازد.

علل ایجاد کننده آرتریت روماتوئید

دانشمندان علت دقيق آرتريت روماتوئيد را نمي دانند. احتمال مي دهند كه تركيبي از ژنتيك و محركهای محيطی مثل كشيدن تنباكو و يا ويروسها باشد. هورمونها نيز مي توانند در اين بيماري نقش داشته باشند. آرتريت روماتوئيد در زنان بيشتر از مردان ديده ميشود. اين بيماري گاهي در دوران بارداري بهبود يافته ولي پس از آن دوباره اوج مي گيرد.

آنچه در حال حاضر دانشمندان مي دانند اين است كه اين آسيب به خاطر گمراه شدن سيستم ايمني ايجاد ميشود. سيستم ايمني بدن به اشتباه به غشاي اطراف مفاصل مثلا در كمر، انگشتان دست و پا حمله مي كند. مفاصل در گردن، زانوها، باسن، آرنج ها و هر جاي ديگري در بدن ممكن است درگير شود.

سيستم ايمني قرار است سیستمی مفید برای بدن شما باشد. قرار است به مبارزه با عفونتها به شما كمك نمايد اما در آرتريت روماتوئيد به دلايلي كه هنوز براي ما شناخته شده نيست، سيستم ايمني گمراه شده و بعد به جاي آن شروع به حمله به مفاصل مي نمايد.

همچنین بخوانید: شناخت بیماری های خود ایمنی

درمان

هيچ درمان قطعي براي آرتریت روماتوئید وجود ندارد. اما درمانهايي براي تسكين درد، كاهش سختي و التهاب مفاصل و پيشگيري از آسيب بيشتر مفاصل وجود دارد.

پيشرفتهای تحقيقاتي نتايج در بيماران را در ۱۰ تا ۲۰ سال گذشته بهبود داده اند. پزشكان ديگر براي درمان فردي مبتلا به آرتريت روماتوئيد تعلل نمي كنند. امروزه آنها مي دانند كه بايد سريعتر درمان را قبل از اينكه بيش از ان آسيب ببينند درمان نمايند. تشخيص زودهنگام براي افزايش شانس موفقيت آميز درمان بسيار اهميت دارد.

اگر پزشك بتواند فعاليت بيماري را در ۶ ما به حداقل رسانده و تا ۱ سال مانع از عود مجدد آن شود (هيچ علامتي از بمياري ديده نشود)، شانس بسيار عالي وجود دارد كه پس از آن اين بيماري حداقل تاثير را بر زندگي آن فرد داشته باشد.

مفاصل دردناک انگشتان دست در روماتیسم مفصلی

دارو های مورد استفاده در بیماان آرتریت روماتوئید

طبقات مختلف دارويي براي اين منظور وجود دارد. بسياري از داروها مثل NSAIDs (داروهاي ضدالتهاب غير استروئيدي) و استروئيدها التهاب را كاهش مي دهند. از برخي داروها ممكن است در تركيب با داروهاي ديگر براي كاهش تخريب مفاصل استفاده شود.

دانشمندان اخيراً طبقه جديدي از داروها براي درمان آرتریت روماتوئید ايجاد كرده اند كه مهار كننده ادم كيناز (Janus  kinase ) (JAK) ناميده ميشود. اين داروها از طريق كنترل واكنش سيستم ايمني بدن عمل مي كنند. چندين سال قبل، اولين دارو از اين طبقه جديد توسط FDA براي آرتريت روماتوئيد متوسط تا شديد تاييد شد. تحقيقات براي يافتن انواع جديد داروها و تركيب هاي دارويي همچنان ادامه دارد.

ما در واقع بايد بر تجريبات خود متكي باشيم. ما بايد تركيبي از علائم، نشانه ها و آزمايشات خون را براي انتخاب درمان درست در نظر بگيريم. از آنجايي كه درمانهاي جديدي براي آرتريت روماتوئيد روز به روز در حال ارائه شدن هستند پس اين بيماران نياز به كنترل مداوم دارند. پزشكان نيز بايد خود را با داروهاي مختلف و تركيبهاي دارويي جديد به روز كرده تا بتوانند بهترين درمان مناسب با هر فرد را بيابند. در برخي بيماران، علائم براي چندين سال و حتي تا پايان عمر باقي مي ماند. در برخي موارد علائم براي چندين ماه در حد خفيف مانده  دوباره عود مي كند.

پژوهش ها بر روی روماتیسم مفصلی ادامه دارند!

همچنين گروههايي از محققان در حال بررسي و تجزيه و تحليل بافت مفصل و نمونه هاي خون از افراد مبتلا به آرتريت روماتوئيد براي شناخت بهتر ژن ها و پوتئين هاي محرك اين بيماري هستند. هدف محققان اين است كه بفهمند كه چرا برخي از افراد به گونه متفاوتي به درمانها واكنش نشان مي دهند. آنها همچنين اميد دارند بتوانند درمانهايي را مخصوص هر بيمار ايجاد كنند. در تحقيقات ديگر مدت زمان مورد نياز درمان براي افرادي كه بيماري برايشان مورد كنترل قرار گرفته است براي پيشگيري از عود مجددد ان بررسي ميشود.

آرتریت روماتوئید حقيقتا مي تواند بر همه جنبه هاي زندگي از كار تا روابط خانوادگي فرد تاثير بگذارد و اگر مبتلا به آرتريت روماتوئيد هستيد، كارهاي زيادي وجود دارد كه انجام آنها مي تواند به حفظ سبك زندگي و حفظ يك دورنماي مثبت به شما كمك نمايد. ورزش مي تواند ماهيچه هايتان را قوي و سالم نگه داشته و تحرك پذيري و انعطاف پذيري مفاصل را حفظ نمايد. استراحت به كاهش التهاب مفاصل، درد و خستگي مفرط كمك مي كند. با پزشك خود مشورت نماييد و ببينيد كه چگونه مي توانيد در شرايط خود به بهترين نحو بين اين دو يعني ورزش و استراحت تعادل برقرار نمائيد.

پيشرفتها در تحقيقات جديد همچنان به بهبود كيفيت زندگي افراد مبتلا به آرتريت روماتوئيد كمك مي نمايند. در مورد نحوه درمان درد و سختي مفاصل با پزشك خود مشورت نمائيد تا بتواندي زندگي كامل، فعالانه و مستقلي داشته باشيد.

انتخابهای آگاهانه

نكاني در مورد روماتيسم

  • سيگار نكشيد. سيگار كشيدن خطر ابتلا به آرتريت روماتوئيد را افزايش مي دهد.
  • فعاليت داشته باشيد. پياده روي، شنا و ديگر اشكال فعاليت فيزيكي مي تواند به كاهش درد و سختي مفاصل كمك نمايد.
  • استراحت داشته باشيد. پس از فعاليت استراحت داشته باشيد تا التهاب مفاصل و درد در شما كاهش يافته و بتوانيد با خستگي مفرط مبارزه نمائيد.
  • داروهاي خود را مصرف نمائيد. براي مصرف تسكين دهنده هاي درد و داروهاي ديگر طبق دستور العمل پزشك خود عمل كنيد.
  • از گرمايش و يا سرمايش استفاده كنيد. براي كاهش درد هم مي توانيد از پدهاي گرمايشي و هم از سرما درماني استفاده نمائيد.
  • يك گروه حمايتي بيابيد. شايد صحبت كردن با ديگران در مورد نحوه تطابق آنها با اين بيماري بتواند به شما كمك نمايد.

مقاله مرتبط: رابطه گروه خونی شما و احتمال ابتلا به بیماری های خودایمنی

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است