چگونه از شرّ سرماخوردگی سریع خلاص شویم


درمانی هنوز برای سرماخوردگی رایج وجود ندارد ما می توان مدت زمان درگیری را با برخی از مکملهای نوید بخش و اقدامات درمانی ساده کوتاه تر کرد. اگر به قفسه های داروخانه ها نگاهی بیاندازید متوجه طیف وسیعی از محصولات میشوید که مدعی هستند طول مدت سرماخوردگی را کاهش می دهند. حتی برخی از آنها مدعی هستند شواهد علمی قوی از آنها حمایت می کند. در زیر فهرستی از درمان های خانگی آورده شده اند که ثابت شده در طول مدّت سرما خوردگی تفاوت ایجاد می کنند.

سرماخوردگی انواع مختلفی دارد.


۱- ویتامین C


مصرف مکمل ویتامین C در واقع مانع از ابتلا به سرماخوردگی نمیشود. با این وجود، شواهد نشان داده اند که می تواند طول مدّت سرماخوردگی را کاهش دهد. در تحقیقاتی در سال ۲۰۱۳ نشان داده شد که مصرف مرتب (۱ تا ۲ گرم) مکمل ویتامین C در روز تا ۸ درصد برای بزرگسالان و تا ۱۴ درصد برای کودکان طول مدت سرماخوردگی را کاهش می دهد. همچنین در کل از شّدت بیماری نیز می کاهد.
دوز پیشنهادی روزانه ویتامین C برای مردان ۹۰ میلی گرم و برای زنان غیر باردار ۷۵ میلی گرم می باشد. دوز بالای آن (بالاتر از حد ۲۰۰۰ میلی گرم) می تواند عوارض جانبی داشته باشد بنابراین مصرف دوزهای بالاتر برای هر دوره زمانی ریسکهایی در پی دارد.
نکته کلیدی اینجاست: منتظر نشوید تا علائم بروز کنند. هر روز دوز پیشنهادی را مصرف نمایید. اگر سرماخوردگی شروع شده باشد و شما تازه شروع به مصرف نمایید خیلی تاثیری بر روند درمان تان یا احساسی که دارید نخواهد داشت.


۲- روی


نزدیک به سه دهه تحقیقات بر روی سرماخوردگی و روی نتایج ترکیبی را به همراه داشته است اما در تحقیقی در سال ۲۰۱۷ نشان داده شده است که آبنبات های سرماخوردگی حاوی روی می توانند به شما کمک کنند سریع¬تر از شرّ سرماخوردگی راحت شوید. به صورت میانگین، طول مدت سرماخوردگی با مصرف روی ۳۳ درصد کاهش می یابد یعنی حداقل دو روز بهبود سریعتر.
باید توجه داشت که دوزها در این تحقیق یعنی ۸۰ تا ۹۲ میلی گرم در روز بسیار بیشتر از دوز روزانه پیشنهادی توسط مؤسسه ملی سلامت آمریکا می باشد. در این بازبینی که در سال ۲۰۱۷ انجام شده است اشاره شده است که تا دوز ۱۵۰ میلی گرم روی در هر روز به طور مرتب برای چند ماه در شرایط خاص در این تحقیق استفاده شده ولی عوارض جانبی دیده نشده است.
اگر آنتی بیوتیک، گنی سیلامین برای آرتورز یا داروهای ادرار آور خاصی مصرف می کنید قبل از مصرف روی با پزشک خود مشورت کنید. ترکیب این داروها با روی می تواند اثربخشی هر دو را کاهش دهد.


۳- سرخارگل


یک تحقیق در سال ۲۰۱۴ و دیگری در سال ۲۰۱۸ نشان دادند که مصرف گیاه سرخارگل می تواند مانع از سرماخوردگی شده و یا طول مدت ابتلا را کاهش دهد. مکمل این گیاه از گلهای بنفش این گیاه ساخته شده و به صورت قرص، چای یا عصاره موجود می باشد.
در تحقیقی در سال ۲۰۱۲ نشان داده شده که مصرف ۲۴۰۰ میلی گرم در روز برای مدت ۴ ماه از سرخارگل مزایای مثبتی برای سرماخوردگی داشته است. برخی از افرادی که سرخارگل مصرف کرده اند عوارض جانبی ناخواسته ای را مثل حالت تهوع و اسهال گزارش داده اند. قبل از مصرف سرخارگل با پزشک خود مشورت کنید تا با داروها و مکملهای دیگری که مصرف می کنید تداخلی نداشته باشد.


۴- شربت آقطی سیاه


آقطی سیاه یک درمان سنتی است که از قدیم برای مبارزه با سرماخوردگی در بسیاری از نقاط جهان استفاده می¬شده است. اگرچه تحقیقات در این زمینه محدود است حداقل یک تحقیق قدیمی نشان می دهد که شربت آقطی طول زمان سرماخوردگی را در افرادی که علائم مشابه آنفولانزا داشته اند به طور میانگین تا ۴ روز کاهش داده است.
در تحقیق دیگری بر روی ۳۱۲ مسافر هواپیما نشان داده شد آنهایی که مکمل آقطی دریافت کرده بودند کاهش معناداری در طول مدت سرماخوردگی و شدت آنها نسبت به کسانی که شبه دارو دریافت کرده بودند داشتند.
شربت آقطی از پختن و تغلیظ آن بدست می آید. آن را با آقطی خام یا دانه آن اشتباه نگیرید که می تواند سمی باشد.


۵- چغندر


در تحقیقی در سال ۲۰۱۹، ۷۶ دانشجو را که ریسک ابتلا به سرماخوردگی در طول زمان استرس زای امتحان را داشتند مورد پایش قرار گرفتند. آنهایی که مقدار کمی آب جغندر برای مدت هفت بار در روز نوشیده بودند علائم سرماخوردگی کمتر نسبت به آنهایی که مصرف نکرده بودند نشان دادند. در این تحقیق این درمان خانگی مخصوصا برای دانشجویان مبتلا به آسم مفید بود.
از آنجایی که آب چغندر غنی از نیترات خوراکی می باشد. تولید اکسید نیتریت را در بدن افزایش داده و به محافظت از بدن در برابر عفونتهای تنفسی کمک می نماید.
اگر مستعد سنگ کلیه هستید مراقب مصرف چغندر باشید چرا که حاوی اگزالات می باشد. اگزالات به شکل گیری سنگ کله کمک می کند.


۶- نوشیدنی های پروبیوتیک


اگرچه تحقیقات کمی بر روی پروبیوتیک ها و رابطه آن با سرماخوردگی صورت گرفته است حداقل در یک تحقیق نشان داده شده است که نوشیدن یک نوشیدنی پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس کازیی می تواند طول مدت سرماخوردگی را کاهش دهد مخصوصاً در رابطه با علائم تنفسی.
باکتریهای پروبیوتیک از محصولی به محصول دیگر متفاوت هستند بنابراین برچسب آن را چک کنید تا ببینید کدام یک را خریداری می کنید.


۷- استراحت


مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها پیشنهاد می دهد در زمان سرماخوردگی استراحت بیشتری داشته باشید. اگرچه تلاش برای افزایش کارآیی سیستم ایمنی بدن با ورزش وسوسه کننده است اما شاید بهتر باشد چند روزی به خودتان زیاد سخت نگیرید. در واقع، اگر هر روز استراحت کافی نداشته باشید بیشتر مستعد ابتلا به سرماخوردگی خواهید شد.


۸- عسل


اگر کودک شما به خاطر ابتلا به سرماخوردگی بد خواب شده و نمی¬تواند با سرماخوردگی مبارزه کند عسل را امتحان کنید. عسل یکی از آرامش بخش ترین درمان ها برای علائم سرماخوردگی می باشد. در تحقیقی در سال ۲۰۱۲ نشان داده شد که یک قاشق عسل در زمان خواب می تواند به خواب بهتر کودکان کمک کرده و سرفه در شب را کاهش می دهد. همچنین گلو درد را نیز تسکین می دهد.


۹- داروهایی که نیاز به نسخه ندارند


علائم سرماخوردگی نظیر سرفه، عطسه، آبریزش بینی، انسداد بینی و گلو درد و سردرد سبب میشوند نتوانید کارهای روزمره خود را به خوبی انجام داده و یا شبها به درستی استراحت کنید.
دکونژستانت ها (داروهای ضد احتقان) و مسکّن¬ها نظیر ایبوپرفن یا استامینوفن و آنتی هیستامین ها می توانند علائم را درمان کرده و شما سریعتر احساس بهتری داشته باشید حتی اگر عفونت ویروسی باقی مانده باشد. قبل از دادن این داروها که نیاز به نسخه ندارند به کودکان حتما با یک متخصص اطفال مشورت کنید.


۱۰- مایعات بسیار


نوشیدن مایعات زیاد همیشه زمانی که می خواهید از شرّ سرماخوردگی خلاص شوید مفید است. چای گرم، آب، سوپ مرغ و دیگر مایعات آب بدن شما را حفظ می کند مخصوصاً اگر تب دارید. همچنین می توانند احتقان سینه و مسیرهای بینی را باز کرده و بنابراین بهتر نفس می کشید.
از خوردن کافئین یا الکل اجتناب کنید زیرا آنها آب بدن را کم می کنند و می توانند با خواب و استراحتی که برای بهبود به آن نیاز دارید تداخل ایجاد نمایند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
زمانی که سرماخوردگی سریع از بین نرفت و به بیماریهای دیگری نظیر ذات الریه، عفونت های ریه، عفونت های گوش و عفونت های سینوس مبتلا شدید. در موارد زیر به پزشک مراجعه نمایید:

  • علائمتان بیشتر از ده روز طول کشید
  • بیشتر از ۱۰۱ درجه فارنهایت (۳۸٫۵ درجه سانتیگراد) تب دارید
  • شدیداً استفراغ می کنید
  • سینوس درد دارید
  • سرفه هایتان خس خس شدید دارد
  • دردی در سینه احساس می کنید
  • در تنفس مشکل دارید.


حرف آخر


با دیدن اولین علامت سرما خوردگی همه ما می خواهیم مطمئن شویم که سرفه ها و عطسه ها و علائم دیگر هر چه زودتر از بین می رود.
اگر به صورت مرتب در حالت طبیعی ویتامین C مصرف می کنید علائم سرماخوردگی در شما زودتر ناپدید میشود. و برای استفاده از درمان های خانگی نظیر مکمل روی، چغندر، آقطی، سرخارگل و نوشیدنی¬های پروبیوتیک برای پیشگیری یا کوتاه کردن طول دوره سرماخوردگی شواهد علمی وجود دارد. بهترین راه در زمان سرماخوردگی استراحت، نوشیدن مایعات فراوان و درمان علائم با داروهای تسکین دهنده درد، سرفه و احتقان میباشد.


مطلب مرتبط: بهترين درمانهاي خانگي براي مقابله با آنفولانزا

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است