دفاع بدن شما در برابر بیماریها
هر روز در حالی که خوابیده اید، غذا میخورید، راه میروید جنگ هایی در بدن شما رخ میدهد. شما به ندرت آن را احساس میکنید. اما باکتریها، ویروسها و دیگر میکروبها دائماً از دنیای بیرون به بدن شما حمله میکنند. بدن شما برای چنین مهاجمانی سیستم دفاعی دارد که سیستم ایمنی نامیده میشود. سیستم دفاع بدن در برابر بیماریها از تریلیون ها سلول و پروتئین ساخته شده است. این سلولها در خون و همه اندامهای بدن شما یافت میشوند. سیستم ایمنی در طول دوران حیات میآموزد و تغییر میکند- حتّی قبل از تولد.
ساختن سد دفاعی
شما با یک سیستم ایمنی کاملاً مجهز به دنیا نمیآیید. جنین می تواند مقدار کمی محافظت داشته باشد. اما قبل از تولّد بیشتر محافظت از جانب مادر صورت میگیرد.
مولکولهای مبارزه کننده با میکروب که توسّط سیستم ایمنی ساخته میشوند آنتی بادی نامیده شده و از طریق جفت وارد بدن جنین میشوند. آنها همچنین میتوانند بعد از تولّد نیز از طریق شیر مادر وارد بدن نوزاد شوند. آنتیبادیها به میکروبها چسبیده و از عفونی ساختن سلولها توسط آنها جلوگیری میکنند.
در زیر شش ماهگی بیشترین احتمال ابتلا به بیماریها جدّی وجود دارد. دلیلش این است که سیستم ایمنی کودک تازه شروع به رشد میکند. آنتی بادیهایی که از مادر به نوزاد منتقل شدهاند برای چند ماه باقی میمانند. آنها به محافظت از نوزاد تازه به دنیا آمده تا زمانی کمک میکنند که سیستم ایمنی شروع به رشد نماید. دفاع بدن در برابر بیماریها شامل چندین خط دفاعی است. سلولهای سیستم ایمنی درونی خیلی سریع به خطر واکنش نشان میدهند و آنها در بدن حرکت کرده و به دنبال علائم خطر یا عفونت دیگر سلولها میگردند. سپس سلولها را تخریب میکنند.
نوع دیگر دفاع سیستم ایمنی تطبیقی است که با دریافت سیگنالهایی از سیستم ایمنی درونی و میکروبهای عفونی فعال شده و واکنشی قدرتمند ارائه میدهد. سلولهای این سیستم حافظهای بلند مدت از میکروبهایی که با آنها جنگیده اند دارند. آنها همچنین به واکسنها واکنش نشان داده و همه آنتی بادیهای شما را میسازند.
ایجاد و ارتقا سیستم ایمنی
محققان دریافته اند که برخی از سلولهای ایمنی تطبیقی همانند آنتی بادیها از مادر به جنین منتقل میشوند. این سلولها به سیستم ایمنی جنین در مورد میکروبهایی که مادر در معرض آنها قرار داشته میآموزد. گروهی از محققان در تلاش هستند اطّلاعات بیشتری در مورد این سلولها کسب نمایند. آنها میخواهند بفهمند چه زمانی این انتقال اتفاق میافتد و از آن برای به حداکثر رساندن محافظت ایمنی ارائه شده توسط مادر استفاده نمایند.
در طول نوزادی و کودکی، سیستم ایمنی بالغ شده و همچنان به ساختن سلولهای مبارز به بیماری ادامه میدهد. قرار گرفتن در معرض میکروبها در کودکی سبب میشود سیستم ایمنی در طول زمان قویتر رشد نماید و به دفاع بدن در برابر بیماریها کمک کند.
محافظت با افزایش سن
با گذشت زمان تا هنگامی که به سن جوانی میرسید در معرض میکروبهای بسیاری قرار خواهید داشت. بنابراین سیستم ایمنی شما واکنشی قوی به بسیاری از عفونتهایی که با آنها مواجه میشوید میدهد. واکسن ها نیز بیشتر بدن شما را قوی میکنند. واکنسها سیستم ایمنی شما را در معرض میکروبهای مرده و یا ضعیف شده و یا تنها قسمتهایی از آنها قرار میدهند. با این کار سلولهای ایمنی میآموزند چگونه با این تهدیدها مبارزه کنند و آنها را به خاطر بسپارند بدون اینکه شما مریض شوید.
واکسن های خاصی در طول دوران بارداری توصیه میشوند که سبب محافظت از نوزاد از طریق مادر در برابر بیماریهای مرگبار در طول ماهها اول زندگی میشود. برخی از واکسنها نیز با فاصله کمی بعد از تولد و گاهی تا بزرگسالی توصیه میشوند. برخی از واکسنها باید در طول بزرگسالی تجدید شوند تا حافظه سیستم ایمنی ارتقاء یابد. و برخی از افراد بسته به وضعیت سلامت، حرفه و یا فاکتورهای دیگر ممکن است نیاز به واکسنهای اضافه داشته باشند تا ایمن بمانند. اما سیستم ایمنی بدن همانند دیگر سیستمها در بدن شما ممکن است با افزایش سن افول نماید. این تغییرات میتواند سبب شود سیستم ایمنی نتواند بهترین عملکرد را از خودش نشان دهد.
با افزایش سن، سلولهای ایمنی توانایی خود را در پاسخ سریع و قاطعانه به عفونت از دست میدهند. دیگر قسمتهای بدنتان مثل قلب و ریه ها نیز ممکن است در طول زمان با افزایش سن فرسوده شوند. این کاهش در عملکرد افراد سالخورده را بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای جدّی تر از عفونتهای بسیار قرار میدهد.
حتی کمی آسیب دیدگی از یک عفونت می تواند سبب شود اندامها و بافتهای افراد سالخورده نتوانند به خوبی نقشهای خود را ایفا نمایند. به همین دلیل است که برخی از واکسن ها مخصوصاً بالای ۵۰ سال توصیه میشوند.
ایجاد دفاع بهتر
محققان هنوز در حال درک چگونگی ارتقاء واکنشهای ایمنی و واکسنها هستند. برخی میکروبها به خوبی از سیستم ایمنی مخفی میشوند. برخی با جهش یا تغییر دیگر توسط سیستم ایمنی شناسایی نمیشوند بنابراین سیستم ایمنی هر چند قبلاً در معرض آنها قرار داشته اند آنها را نمیشناسند.
گروهی از محققان سعی دارند از مزیت راههای انطباقی بدن یا این تغییرات بهره ببرند. آنها بخشی از سیستم ایمنی انطباقی که مراکز زایا نامیده میشود را بررسی مینمایند. مراکز زایا مناطقی در گره های لنفی هستند که در آنجا سلولهای ایمنی رشد کرده و یاد میگیرند آنتی بادیهای مؤثرتری ایجاد کنند. مراکز زایا در پاسخ به عفونت یا واکسن به صورت موقّت شکل میگیرند. آنها تنها آنتی بادی در مقابل میکروبهایی که در بدن شما وجود دارند تولید نمیکنند. بلکه همچنین در برابر نسخه های مختلف آن میکروب که تا به حال در معرض آن قرار نداشتهاید نیز آنتی بادی تولید میکنند. سلولها در مراکز زایا حدس میزنند که چگونه ویروسها در طول زمان تغییر میکنند.
مراکز زایا بدن شما چه وظیفه ای بر عهده دارند؟
مراکز زایا یکی از مرموزترین کارها در سیستم ایمنی شما را انجام میدهند. برای مثال واکسن های کووید را در نظر بگیرید. واکسن های کووید که برای مقابل با ویروس اولیه ساخته شده اند سبب میشوند افراد آنتی بادی ایجاد کرده و در برابر انواع دیگر این ویروس نیز محافظت شوند.
همه آنتی بادیهایی که هر فردی در برابر واریانس های دیگر در نتیجه دریافت واکسن میسازد از همین مراکز زایا آمده است.
مراکز زایا میتوانند تا شش ماه در بدن باقی بمانند. هر چه بیشتر در بدن باقی بمانند آنتی بادیهای بیشتری برای واریانسهای مختلف میکروبها و ویروسها تولید میکنند. محققان بررسی میکنند آیا می توان با نحوه تغییر در ارائه واکسن ها، مراکز زایا را برای مدت طولانی تری در بدن نگه داشت. در تحقیقات اخیر واکسن HIV بر روی حیوانات بررسی شده است. محققان به حیوانات در طول زمان دوزهای بسیار کوچکی را دادند. با این کار آنتی بادیهایی تولید شد که متنوع تر بوده و برای مدت بیشتری نسبت به تزریق تنها یک دوز واحد در بدن باقی میماندند.
محققان همچنان به دنبال راههای جدیدی برای محافظت و دفاع بدن در برابر بیماریها هستند. به روز کردن واکسن ها و داشتن سبک زندگی سالم بهترین راه برای بهبود سیستم دفاعی بدنتان است.
انتخابهای عاقلانه
چگونه میتوانید به سیستم ایمنی خود کمک کنید:
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- برای فعالیت فیزیکی وقت بگذارید. متخصصان پیشنهاد میدهند که بزرگسالان حداقل دو نیم ساعت ورزش متوسط در هفته داشته باشند.
- وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید.
- خواب شب خوبی داشته باشید. اغلب برگسالان حداقل هفت ساعت یا بیشتر خواب در شب نیاز دارند و کودکان و نوجوانان حتی نیاز به خواب بیشتری دارند.
- سیگار را ترک کنید.
- استرس را مدیریت کنید.
- نوشیدن الکل را محدود کنید.
- دستهای خود را مرتباً بشویید تا بیمار نشوید. اگر آب و صابون در دسترس نبود از ژل شستشو استفاده کنید.
- در مورد واکسن های پیشنهادی به روز باشید.
مطلب مرتبط: شناخت بیماری های خود ایمنی