هموروئید (بواسیر) را بشناسیم
هموروئید رگهای منبسط شده ای هستند که در داخل مقعد یا زیر پوست در اطراف مقعد شکل می گیرند. آنها اغلب به شکل برجستگی های بی رنگ، گرد و کوچکی دیده میشوند. شما می توانید آنها را در اطراف مقعد لمس کنید یا ممکن است از کانال مقعد تان آویزان شده باشد.
وجود وریدها در مقعد طبیعی است- آنها نقش مهمی در کنترل مدفوع دارند. اما زمانی که این وریدها در مقعد متسع میشوند ممکن است سبب درد شده یا علائم زیر را در پی داشته باشند:
- خونریزی در زمان اجابت مزاج
- احساس نیاز به تخلیه روده حتی اگر تازه این کار را کرده باشید
- درد یا برجستگی اطراف مقعدتان
- درد یا ناراحتی پس از رفتن به توالت
- مخاط بر روی لباس زیرتان یا بر روی دستمال توالت بعد از پاک کردن مقعد

بنابراین بیایید ببینیم عامل هموروئید چیست؟
عموما، افزایش فشار در انتهای رکتوم می تواند به هموروئید منجر شود. علت این افزایش فشار می تواند موارد زیر باشد:
- یبوست یا اسهال مزمن
- بارداری یا زایمان واژینال
- اعمال زور در زمان دفع مدفوع
- بلند کردن بارهای سنگین
- رژیم غذایی که فیبر کافی نداشته باشد
- نشستن بر روی سنگ توالت برای مدت طولانی
- چاقی
- نزدیکی جنسی از مقعد
اولین گزینه درمانی خود مدیریتی هموروئید است
شما می توانید احتمال ابتلای خود را به هموروئید کاهش داده و با تغییراتی جزئی در رژیم غذایی و سبک زندگی خود علائمتان را مدیریت نمایید این تغییرات به شرح زیر هستند:
- خوردن رژیم غذایی غنی از فیبر برای نرم نگه داشتن مدفوع و دفع راحتر تر و کاهش فشار به وریدها در ناحیه مقعد
- آشامیدن ۶ تا ۸ لیوان آب و مایعات غیر الکلی در هر روز
- کاهش جذب اضافه چای و قهوه
- اجتناب از زور و تقلا در هنگام رفتن به توالت چرا که این کار فشار را بر وریدهای مقعد افزایش می دهد.
- داشتن فعالیت و ورزش چرا که مانع از یبوست میشود، فشار بر روی وریدها را کاهش داده و از چاقی می کاهد.
پزشکتان از آزمایشات تشخیصی برای تعیین خط درست درمان برای هموروئید شما استفاده می کنند که عبارتند از:
سونوگرافی اندوآنال: یک اسکن سونوگرافی از طریق کانال مقعد که امکان شناسایی عضلات در کانال مقعد را فراهم می آورد تا بهترین تصمیم برای درمان شما گرفته شود.
مانومتری آنورکتال: یک کاتتر کوچک وارد مقعد میشود تا فشار اسفنکتر را ثبت نموده و نحوه عملکرد رکتوم و اسفنکتر را ارزیابی نماید.
آنوسکوپی با تفکیک بالا: برای بررسی سلولهای غیرطبیعی در مقعد استفاده میشود که ممکن است در آینده به سلولهای سرطانی تبدیل شوند.
مداخلات پزشکی برای درمان هموروئید
مداخلات خاص به اندازه هموروئید و شدت علائم بستگی دارد:
- درمان با لیزر: رگهای تغذیه کننده هموروئید با لیزر یا نور مادون قرمز و یا گرما بسته میشوند. این کار را می تواند به صورت سرپایی انجام داد.
- حذف با بسامد رادیویی در مدیریت هموروئیدهایی که در مرحله اولیه قرار دارند و در آنها خونریزی علامت اصلی است می تواند موثر باشد.
- استفاده از نوار لاستیکی: نوارهای لاستیکی در پایه هموروئید داخلی قرار داده میشوند تا عرضه خون متوقف شده و هموروئید به تدریج از میان برود.
- استاپلر یا مگنه جراحی: این جراحی شامل استفاده از یک ابزار استاپلر خاص برای برداشتن حلقه ای از جداره رکتال میشود. هموروئیدهای داخلی برآمده به داخل مقعد برگشت داده میشوند. این کار باید در اتاق عمل صورت می گیرد.
- اسکلروتراپی: در این روش، یک ماده شیمیایی که عامل اسکلروز نامیده میشود در هموروئید داخلی تزریق میشود. این کار سبب ایجاد یک بافت زخم میشود که هموروئید داخلی را در جای خود نگه می دارد.
مداخلات نسبتا تهاجی مدرن
Trans-anal Haemorrhoidal Dearterialization (THD) یک درمان تحت هدایت داپلر است که درد کمتری دارد، بهبود سریعتری دارد و زخم مقعدی ایجاد نمی کند چرا که بدون نیاز به جراحی سنتی انجام میشود.
موکوپکسی یک روش جراحی است که معمولا با TDH انجام میشود. جراحتان یک بخیه در اطراف و در طول هموروئید میزند. سر و ته بخیه به هم گره زده میشود، بیرون کشیده شده و جریان خون به هموروئید قطع میشود. این جراحی معمولا بدون درد است و بیمار می تواند در همان روز بیمارستان را ترک نماید.
جراحی با حداقل تهاجم ترنس- آنال (TAMIS): یک ابزار تخصصی است که در داخل کانال آنال قرار داده میشود تا جراح بتواند به رکتوم دسترسی داشته باشد. یک دوربین با وضوح بالا و ابزارهای لاپاروسکوپی در داخل ابزار TAMIS قرار داده میشوند که به جراح امکان جراحی بدون برش را می دهد.
کلمات کلیدی: هموروئید (بواسیر)، تغییر سبک زندگی، ورید، یبوست، اسهال